İmza tespiti bir kişinin adına atılmış sahte imzanın gerçekten kişiye ait olup olmadığının incelenmesi işlemine verilen genel adlandırmadır. İmza tespiti
Tahliye taahhütnamesi imza incelemesi genellikle kiralanan mülk için düzenlenen kira sözleşmesi ile birlikte taraflarca düzenlenen bir belge üzerinde yapılan bir incelemedir. Kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunun 299. Maddesinde ve devamında güvence altına alınmıştır. Kiraya veren ile kiracı arasındaki ilişkiler bu kanun kapsamında yapılmaktadır.
Grafoloji imza incelemesi ne kadar sürer sorusu yazı ve imza incelemesi yaptırmak isteyen kişilerce sıklıkla merak edilen konuların başında gelmektedir. Kişiler mağdur oldukları davaları için adaletin hızlı ve doğru bir şekilde yerini bulmasına yönelik yasaların kendilerine vermiş olduğu haklardan faydalanarak bir takım arayışlar içinde bulunmaktadırlar.
Adli el yazısı inceleme ve analizi bir belge üzerindeki yazı hakkında adli veya idari olarak şüphe duyulması üzerine adli el yazısı inceleme ve analizi uzmanınca yapılacak grafolojik ve grafometrik incelemeler neticesinde şüpheli yazının kimliklendirme çalışmasına adli el yazısı inceleme ve analizi denilmektedir.
Yazı imza incelemesi adli belge incelemelerinin en başında gelen talepler arasında yer almaktadır. Yazı imza incelemesi her türlü belgede istenebilecek bir analizdir. Örneğin bir çek üzerindeki yazı imza incelemesi yapılabilmekteyken, bir firmaya ait fatura üzerinde de yazı imza incelemesi istenebilmektedir.
Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusu imza veya yazı inceletmesi yapmak isteyen kişiler tarafından yapılan aramaların başında gelmektedir. Bu blog yazımızda Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Kriminal imza incelemesi şüpheli bir imza üzerinde yapılan teknik analize verilen adlandırmadır.
Sahte imza incelemesi bir belge üzerinde atılı bulunan imzanın orijinal olup olmadığının incelenmesine verilen genel bir isimdir. Sahte imza incelemesi temel düzeyde iki şekilde incelenmektedir. Bunlardan birincisi imzanın hamilinin yani imza sahibine ait olup olmadığı, diğeri ise imzanın orijinal olup olmadığıdır.
Malatya imza incelemesi tarih boyunca kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Malatya ilinde yaşayıp grafolojik inceleme yaptırmak isteyenlerin yapmış olduğu aramaların başında gelmektedir. Yaklaşık 850.000 nüfusu olan Malatya imza incelemesi için Malatya imza incelemesi şeklinde aratmak yapmaktadır.
Kocaeli İmza İncelemesi Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ve Marmara Denizinin kuzeyinde yer alan Sakarya, Bursa, İstanbul, Yalova gibi illere komşu olan ilimiz ve özellikle İzmit ilçesinden yapılan aramalardan biridir. Kocaeli İmza İncelemesi ile grafoloji incelemesi talep edilmektedir. Kocaeli sanayisi ile ülkemize katma değeri en yüksek iller arasında yer almaktadır.
Eskişehir imza incelemesi Eskişehir ilinde yaşayıp grafoloji incelemesi yaptırmak isteyen kişilerce yapılan aramalar arasında yer almaktadır. Eskişehir imza incelemesi ile yaptırılacak grafoloji incelemesi ile hakkınızda sahte olarak atılmış olduğunu düşündüğünüz ve size ait olmayan imzanın size ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Bartın imza incelemesi, Kastamonu imza incelemesi ve Karabük İmza İncelemesi özellikle çek, senet, vasiyetname, sözleşme gibi belgelerde resmi veya özel belgede sahtecilik konularında imza sahteciliği ile ilgili olarak yasal hakları doğrultusunda imza incelemesi yaptırmak isteyen Bartınlılar şu an doğru adrestesiniz.
Van İmza İncelemesi Van ilinde ve çevre illerinde yaşayan vatandaşlarımızın yazı ve imza incelemesi için sıklıkla yapmış oldukları aramalardan bir tanesidir. Van İmza İncelemesi Doğu Anadolu bölgemizde yer alan ve Türkiye’nin 19. Büyük ili olan Van ilinde bulunan ve imza sahteciliğine maruz kalmış kişilerce tercih edilen bir aramadır.
Edirne imza incelemesi Edirne ilinde yaşayıp imza incelemesi yaptırmak isteyen Edirnelilerin internet arama motorlarından yapmış olduğu bir aramadır. Edirne imza incelemesi yaptırmak isteyenler çek, senet, vasiyet gibi belgeler başta olmak üzere her türlü belge üzerinde kendisiyle ilgili şüphe ettiği imzalar veya yazılar ile ilgili CMK veya HMK kapsamında imza incelemesi yaptırmak için arama yaptırmaktadırlar.
Taklit imza tespiti için çok ciddi bir vaka tecrübesi gerekmektedir. Çünkü takliden atılan imzalar gerçek imzalara çok benzemektedirler. Dolayısıyla vaka tecrübesi olmayan bir adli belge inceleme uzmanı çok rahatlıkla yanılgıya düşerek yanlış ve hatalı bir görüş bildirebilir.
Aydın İmza İncelemesi batısında Ege Denizi, kuzeyinde İzmir ve Manisa illeri, doğusunda Denizli ve güneyinde Muğla ilimiz bulunan Aydın ve ilçelerinde yaşayan kişilerin internet arama motorlarında sıklıkla yapmış oldukları aramalardan bir tanesidir. Yazı ve imza incelemesi yaptırmak isteyen Aydın ilinde yaşayan mağdurların Aydın İmza İncelemesi olarak buldukları güvenilir bir adres olan www.kriminaluzmanlari.com web adresi neticesinde ulaşacağınız uzman tecrübesini sizin için bilimsel mütalaa raporuna yansıtacaktır.
Trabzon ve etraf illerinde (Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize…) yazı ve imza incelemesi ile ilgili problem yaşayan kişilerin Trabzon büyük şehir olması ve birbirlerine yakın olması sebebiyle Trabzon İmza İncelemesi şeklinde aratma yaparak ulaştıkları uzmandan yardım talep etmektedirler. Ancak, Trabzon ve çevre illerinde yaşayan kişilerin Trabzon İmza İncelemesi şeklinde yaptıkları aramada bulundukları ilden uzman çıkmayabilir. Bunun için yapmaları gereken iyi bir uzmana ulaşmaktır.
Diyarbakır imza incelemesi Diyarbakır ve çevre illerinde yaşayan yazı ve imza incelemesi ihtiyacı duyan kişilerin yapmış olduğu bir aramadır. 17 tane ilçesi ve Adıyaman, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Muş, Malatya ve Şanlıurfa çevre illeri ile birlikte Diyarbakır imza incelemesi neticesinde hizmet vereceğimiz çevrelerdir.
İmza mağdurlarının bulundukları illere göre arama yapıp imza incelemesi yaptırmak istedikleri bilinmektedir. Samsun ilinde yaşayanlar da Samsun İmza İncelemesi şeklinde aratma yapıp yazı ve imza incelemesi yaptırmak istemektedirler. Samsun imza incelemesi ile yapılan arama neticesinde Samsun ilinde inceleme yaptırmak isteyenler sınırlı sayıda bir uzmana ulaşım sağlarlar. Bunun yerine farklı illerde ki uzmanlara da ulaşım sağlanırsa alternatifleriniz artmış olacaktır.
Antalya imza incelemesi amacıyla arama yapan kişiler imza sahteciliğine maruz kalmış kişiler olup resmi belgede sahtecilik veya özel belgede sahtecilik konularına ya davacı/şikayetçi ya da davalı/şüpheli sıfatlarıyla dahil olmuştur. Her iki suç türü dışında hukuk davalarında, idari davalarda, boşanma davalarında, icra davalarında da imza incelemesi konularında ihtiyaç duyabilirler.
Osmanlı Devletinin ilk başkenti olan Bursa ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın yazı ve imza incelemesi ile ilgili sıkıntılarında yapmış oldukları aratmalardan bir tanesi de Bursa imza incelemesidir. UNESKO dünya kültür mirası olan Bursa ilinde yaşayan imza mağduru kişiler Bursa imza incelemesi şeklinde yapacakları arama neticesinde karşılarına Ankara ilinde faaliyet gösteren Global Kriminal’a gönül rahatlığı içinde başvuru yapabilirler.
Gaziantep imza incelemesi ile Gaziantep ve çevre illerine imza inceleme konusunda mağdur olmuş danışanlarımıza mütalaa raporu ile destek olmaktayız. Yapmanız gereken tek şey Gaziantep imza incelemesi olarak aramanız neticesinde “Global Kriminal” olarak bizlere ulaşmanızdır.
Adana ilinde yaşayıp imza sahteciliği hususunda uğramış oldukları mağduriyet neticesinde internetten yapmış oldukları aramada ve imza incelemesi konusuyla ilgili yüz yüze destek alabilecekleri Adana İmza İncelemesi için alanında 23 yıllık deneyime ve akademik öz geçmişi olan adli belge inceleme uzmanımız size Adana İmza İncelemesi konusunda her zaman yardım için hazırdır.
Güzel İzmir’imiz ve çevre illerinde yaşayan (Manisa, Muğla, Denizli, Aydın, Uşak) imza sahteciliği ile ilgili olarak mağdur olmuş kişiler İzmir imza incelemesi şeklinde Google’da aratma yapmaktadır. Günümüz gelişen teknoloji sayesinde artık İzmir ilinde yaşayan kişi için Ankara’da bir işlem yaptırmak o kadar zor olmamaktadır. Bunun için İzmir imza incelemesi neticesinde Ankara ilinde faaliyet gösteren uzmanlarımıza çok rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
İstanbul imza incelemesi İstanbul ve çevre illerinde (Kocaeli, Edirne, Düzce gibi) yaşayan ve imza sahteciliği konusunda sıkıntısı olan kişilerce yapılan bir aramadır. İstanbul imza incelemesi için sadece İstanbul’da imza sahteciliği ile uğraşan uzman aramaya gerek yoktur. Türkiye’nin her bir ilinde ulaşacağınız adli belge inceleme uzmanı sizlere imza sahteciliği konusunda destek olacaktır.
Yazı imza incelemesi adli bilimlerde diğer adıyla kriminalistik incelemede grafoloji ve sahtecilik bölümünde yapılan bir inceleme türüdür. Yazı ve imza incelemesi üzerinde şüphe olan bir yazı ve imzanın incelenerek aidiyetlik tespiti amacıyla yapılan incelemeye denilmektedir.
Ankara ilinde yaşamına devam eden kişilerin uğramış oldukları imza sahteciliği konusuyla ilgili yüz yüze destek alabilecekleri Ankara İmza İncelemesi için alanında 23 yıllık deneyime sahip akademik öz geçmişi olan adli belge inceleme uzmanımız ile size her zaman yardım için hazırız.
İmza inceleme şüphe edilen bir imzanın kim tarafından atılıp atılmadığı hususunda yapılan teknik incelemeye verilen isimdir. Evet, tanımdan da anlaşılacağı gibi imza inceleme neticesinde iki sonuç çıkmaktadır. Bunlardan biri imzanın hamiline yani adı geçene ait olduğu veya hamili adına sahte olarak atılmış olduğudur.
Bilirkişi incelemesi bölümü 62 ile 73. Maddeler arasında düzenlenmiştir. Bu maddeler içinde yer alan bir hüküm bizi yakından ilgilendirmektedir. Bu hüküm 67/6 maddesinde açıkça taraflara kendi bilirkişilerinden hukuki konular dışında özel bilimsel mütalaa raporu ile destek almalarına müsaade etmektedir.
Grafoloji imza incelemesi şüpheli bir imzanın aidiyetlik tespitine yönelik olarak yapılan imza inceleme yöntemine verilen isimdir. İmza inceleme özel bir uzmanlık isteyen bir incelemedir. Grafoloji imza incelemesi herkes tarafından yapılmaması ve ciddi bir uzmanlık bilgisi ve alan tecrübesi olan kişilerce yapılması gereken bir inceleme alanıdır.
İmza sahteciliği ile karşı karşıya kalan kişilerin en merak etmiş olduğu sorulardan biri imzayı kim inceler? Sorusudur. Evet, imzayı kim inceler sorusunun cevabı grafoloji ve sahtecilik uzmanı incelerdir. Kimdir bu grafoloji ve sahtecilik uzmanı?
İmza incelemesi neticesinde incelenen imza ile şahıs arasında bağlantı kurulmasına aidiyet denilmektedir. İmza incelemesi için tespit edilen bu bulguya dayalı sonuca ise imza aidiyeti tespiti denilmektedir. Diğer bir ifadeyle imza incelemesi neticesinde adli belge inceleme uzmanında oluşan kanaat ile ilgilidir. Şayet sonuç kanaati imza el ürünü şeklinde ise o zaman imza aidiyeti olumlu demek, şayet sonuç kanaati imza el ürünü değil şeklin de ise o zaman da imza aidiyeti olumsuz demektir.
Bir kişinin yerine imza atma veya kendi imzasını inkar etmek amacıyla atılmasına imza sahteciliği denir. İmza sahteciliği farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin başında ise birinin yerine imza atma ile imza sahteciliği yapılmaktadır. Bu suretle yapılan sahteciliğin incelenmesine de imza incelemesi denilmektedir.
İmza değiştirmek suç mu diye merak edenler aynı zamanda farklı imza kullanmak suç mu şeklinde de aratmaktadır. İmza değiştirmek suç mu? Hayır değil. Ancak tavsiye etmeyiz. Tavsiye olarak şayet imzanızı değiştirmek istiyorsanız bunu Noter önünde bir beyan ile yapmanız gelecekte başınıza gelme olasılığı olacak sahtecilik suçlarına karşı bir önlem olabilir.
Yazı sahteciliği kişinin kendi el yazısı ile başka bir kişinin el yazısını taklit etmesiyle yapılan sahtecilik türüdür. Yazı sahteciliği sadece bu konuyla sınır olmayıp ayrıca, başka bir kişinin yerine form doldurma, sınava girme, çek yazma, senet yazma gibi suç unsurlarında da karşımıza çıkmaktadır. Yazı sahteciliği inceleme alanı olarak yazı incelemesi altında yapılmaktadır. Aslında her ikisi de aynı anlama gelmektedir.
İmza incelemesi bilirkişi raporuna itiraz diğer bilirkişi raporlarına itiraz gibi yapılmaktadır. İmza incelemesi grafoloji ve sahtecilik kapsamında yapılan bir incelemedir. İmza incelemesi bilirkişi raporuna itiraz öncesi gerek yasal gerekse teknik olarak merak etmiş olduğunuz konularla ilgili tüm bilgi ve detaylar bu yazımız içinde yer alacaktır.
Sahte senet incelemesi bir senet üzerinde yapılan sahteliğin tespit edilmesine yönelik yapılan kriminal incelemeye verilen isimdir. Yapılan işlem özetle senet üzerinde ne tür bir sahtecilik yapılmış onu tespit etmektir. Bu tespit işleminin ve sıklıkla müracaat edilen konuların başında ise imza incelemesi gelmektedir.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler sorusundan önce bilirkişi raporunun hukuki durumu nedir sorusuna cevap verilmesi gerekmektedir. Bu soruya verilecek cevap ile bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler sorusu otomatik olarak kendiliğinden cevap bulacaktır. Mahkemelerde deliller kesin ve takdiri deliller olarak gruplandırılarak işlem görürler.
Bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur? Sorusundan önce bilirkişi ne demek onu açıklamak istiyorum. Mahkemenin, çözümü hukuk bilgisi dışında, özel veya teknik cihaz ve donanım isteyen durumlarda, taraflardan birinin talebi veya resen kendiliğinden, bilirkişinin oy ve görüşünü alabilmektedir. Bu şekilde görevlendirilen kişiye bilirkişi denilmektedir. Bilirkişi raporu genel bilgi veya tecrübeyi gerektiren konularda veya hâkimlik mesleğinin gereği olan hukuk bilgisiyle çözümlenmesi gereken konularda bilgi içeremez.
Bilirkişi raporu teknoloji ve bilimin hızlı ilerledi ve geliştiği günümüzde özelikle uyuşmazlık konularında gerek hukuk alanında gerekse ceza alanında yargılama esnasında önemli bir unsur olmaya başlamıştır. Bilişim çağında gelişen teknolojiye paralel olarak yeni yeni cihazlar, teknik aletler ve bunlar yardımıyla oluşturulan günlük kullanım materyalleri de aynı oranda ve aynı hızda gelişim göstermiştir.
Bilirkişi raporuna itiraz davanızla ilgili savcılık aşamasında veya mahkeme aşamasında yargılama gereği bilirkişi listesinden seçilen kişiler tarafından yazılan teknik rapora yapılan itiraza denilmektedir. Bilirkişi tarafından verilen raporlar teknik rapor olup kanuni zorunluluk olarak kesinlikle hukuki konularda beyanat veremezler. Gerek teknik kısmına gerekse bilirkişi tarafından raporda hukuki bir konuya değinildiğini düşünüyorsanız bilirkişi raporuna itiraz edebilirsiniz.
İmza incelemesi kendi içinde bilimsel bir disiplini olan bir inceleme alanıdır. İmza sahteciliği ile uğraşan uzmanların belli bir sıra ve yöntemle imza incelemesi yapmak zorundadır. İmza sahteciliğinin temelinde gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada kabul görmüş yöntemi kıyaslama ve karşılaştırma yöntemidir. Kıyaslama ve karşılaştırma ise uzmanın kişisel yeteneği ve bu işle uğraşma senesine göre sonuçta isabet değişmektedir.
Boş kağıda atılan imza hayatın her noktasında karşımıza çıkabilmektedir.
Bazen bir iş yerinde patron çalışandan beyaza
imza alır. Bazen ticari ilişkilerimizde karşımıza çıkar ticari olarak alış
veriş yaptığımız kişilere senet/çek altını imzalayarak veririz. Ya da mesai
arkadaşımıza ben yokken lazım olursa kullan diye beyaza imza veririz. İş yeri sahipleri de mali işlerini yürüten
kişilere beyaza imza vererek
işlemlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.
İmza incelemesine yönelik olarak alınan teknik rapor hangi isimle
adlandırılırsa adlandırılsın genel kabule göre hepsine bilirkişi raporu
denilmektedir. Dolayısıyla yukarıda bahsi geçen raporlara itiraz HMK 281’e göre
yapılması gerekmektedir. Buna göre taraflar bilirkişi raporuna üç sebeple itiraz edebilirler.
Basit tersimli imza ne demek sorusuna verilecek cevap olarak basit imza ise herkes
tarafından kolaylıkla atılabilecek ve imzanın formunda hiçbir karakteristik
hususiyetleri ihtiva etmeyen imza tarzıdır. Bu şekilde atılan basit tersimli
imzaların incelenmesi imza incelemesi
açısından oldukça zor olup genelde kanaat oluşmayan imza grubu içinde yer
almaktadırlar.
İmza incelemesi adli tıpta,
jandarma kriminal ve polis kriminal birimlerinde yapılmakta olup incelemeyi
yapan birime göre ismi değişmektedir. Ancak yapılan tüm işlem ve metot aynıdır.
Örnek olarak polis kriminal laboratuvarında incelenen imza için polis kriminal imza incelemesi ismi
kullanılabilmektedir.
Adli Tıp Kurumu adli makamlara intikal etmiş her türlü suçun işleniş şeklini hiçbir şüpheye bırakmadan ortaya çıkarır, ayrıca tespit etmiş olduğu deliller ile suçu işleyen arasında aidiyetlik bağı kurmaya çalışmaktadır. Adli Tıp Kurumu Adalet Bakanlığına bağlı olarak kurulmuş bünyesinde farklı ihtisas kurumları ve daireleri olan bir uzmanlık kurumudur. Bu kurumda imza incelemesi Fizik İhtisas Dairesi bünyesinde yapılmaktadır.
Evrakta
sahtecilik Türk Ceza Kanununa göre iki kısma ayrılarak suç kapsamına alınmıştır.
Bunlardan birincisi resmi belgede
sahtecilik, diğeri ise özel belgede sahteciliktir. Resmi belgede sahtecilik
(TCK 204) resmi görevinden dolayı kamu kurumlarınca düzenlenen belgeler
üzerinde yapılan sahteciliktir. Kanun koyucu bu suç kapsamında hem kamu
kurumlarının otoritesini korumaktadır hem de vatandaşın devlete karşı olan
güveninin kırılmamasını hedeflemektedir.
Ülkemizde işlenen bir suçun
nasıl işlendiği ve suçu işleyenle aidiyet bağı kurmak amacıyla resmi kurum
olarak imza incelemesi yapmak üzere;
Adalet Bakanlığına bağlı olarak kurulmuş olan adli tıp kurumu, İçişleri
Bakanlığına bağlı olan kriminal polis laboratuvarı, jandarma kriminal laboratuvarı ve üniversiteler bünyesinde adli
bilimler enstitüleri kurulmuştur. Bu resmi kurumların yanında CMK 67. Maddesine
istinaden kurulan Global Kriminal gibi özel kriminal laboratuvarlar da
mevcuttur.
İmza karşılaştırma programının temeli iki farklı sisteme dayanmaktadır. Birinci sistem de incelenecek imzanın tüm detaylarıyla programa tanımlanması ve karşılaştırılacak imzada bu tanımlanan özelliklerin yazılım sayesinde tespit edilmesidir. Yani yapılacak işlem zaten uzman tarafından normal imza incelemesinde de bu şekilde yapılmaktadır. İkinci olarak bir sensor tarafından incelenecek imzanın fotoğrafı çekilerek tanımlama yapılır. Karşılaştırılacak imza da aynı prosedürden geçirilir. Her iki imzadaki ortak noktalar belirlenir ve benzerliklere ve farklılıklara göre bir sonuç verir.
Savcılık soruşturma aşamasında konuya hakim olabilmek için şüpheli kişinin ifadesini alarak kendisine tevdi edilen dosya ile ilgili bilgileri toplamaya başlar. Şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi olarak tanımlanan ifade alma ya kolluk görevlileri tarafından ya da Cumhuriyet savcısı tarafından alınmaktadır. Bu sırada kişinin inkâr ettiği imza ile ilgili olarak mukayeseye esas teşkil edecek huzurda imza örnekleri de şüpheli veya mağdur kişiden alınır.
Ölmüş kişinin imza incelemesi sadece kişinin ölümünden önce imza atmış olduğu belgeler üzerindeki mukayese imzaları dikkate alınarak varisleri tarafından yaptırılır. Bir belgedeki yazı ve imza hususundaki sahtelik iddiasında öncelikle mahkeme başkanı tarafları dinler, sonra isticvap yapar, sonra huzurda yazı ve imza örneği alır kendisi inceleme yapar, son olarak bilirkişiye gönderir ve imza inceleme sonucundaki kararı bekler. Doğal olarak bu aşamada ölen kişinin huzurda yazı ve imza örneği alınamayacağı için ölen kişinin samimi belgeler üzerindeki yazı ve imzaları toplanarak gerekli incelemeler yapılır.
HMK 211. Madde yargılama aşamasında bir belgenin sahteliği ile ilgili durumlarda, imza incelemesi noktasında, hakimin nasıl hareket etmesi gerektiğini sırasıyla açıklamıştır. Buna göre hakimin öncelikle yapması gereken karşı tarafın açıklamalarını dinlemesi ve yapılan açıklamaları dikkate alarak yazı ve imzayı inkar eden kişiyi isticvap (Arapça kökenli bir kelime olup davalı yada davacı taraflardan birinin kendi aleyhine olan hususlarda hakim tarafından sorgulanması, dinlenmesidir) etmesi gerekmektedir.
Adli tıp kurumu adalet işlerinde bilirkişilik görevi yapmak amacıyla 2659 sayılı adli tıp kurumu kanununa göre kurulmuş Adalet Bakanlığına bağlı olan bir kurumdur. Bu kurumun temel görevi ise mahkemeler, hâkimlikler ve savcılıklar ile Kurumun uygun gördüğü alanlarda kamu kurum ve kuruluşları tarafından gönderilen adlî tıpla ilgili konularda bilimsel ve teknik görüş bildirmektir.
Kısmi sahtecilik gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesine denilmektedir. Bu değiştirme işlemleri farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Burada önemli olan husus sahteciliğin belgenin tamamına yönelik yapılıyor olmamasıdır. Kısmi sahtecilikte yapılan işlem belge üzerindeki bazı bilgi veya fotoğrafın değiştirilmesi ile yapılmaktadır.
Adli belge inceleme uzmanı, akredite olmuş ve güvenirliliği herkes tarafından kabul edilmiş kurumsal bir kriminal laboratuvarında gerçek adli vakaların çözümünü yapmış ve bu kurumların düzenlemiş olduğu sertifikaya sahip kişiler adli belge inceleme uzmanı olabilir. Bu kişiler mentör denilen sistem ile uzmanlık eğitimi almıştır. Mentör sisteminin temeli usta çırak ilişkisine dayanmaktadır. Yani uzman olacak kişi kendisinden kıdemli kişilerin bilgi ve tecrübesinden faydalanarak yetişmektedir.
Güvenli belge bazı özellikleri yönünden diğer belgelerden farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların başında kâğıt kalitesi gelmektedir. Bilindiği üzere kâğıt bitkisel liflerden üretilir. Bu bitkisel liflere selüloz denir. Selülozlar ağaçlardan, yıllık bitkilerden, pamuktan, geri dönüşüm kâğıtlardan elde edilir. Kâğıda ham madde buradan temin edilir. Bir kâğıdın kalitesi bu süreçten başlar. En kaliteli ve dayanıklı kâğıt pamuk lifinden üretilir.
Takliden atılan sahte imzalar kendi içinde ikiye ayrılarak incelenebilir. Bunlardan birincisi model alınarak atılan imza sahteciliği, ikincisi ise serbest taklit yöntemiyle atılan sahte imzalardır. Bu iki sahte imza arasındaki fark birincide atılan imza gerçek imzadan faydalanılarak atılır yani gerçek imzanın adeta sahteci tarafından resmi çizilir, ikinci tür imza sahteciliğinde ise bir kişi adına hayali bir imza atılmaktadır. Bu imzanın gerçek imza ile hiçbir ilgisi yoktur.
Yüksek lisans olarak artık birçok üniversitede hem enstitü şeklinde hem de anabilim dalı şeklinde yerini almış bulunmaktadır. Günümüzde artık delilden sanığa giden insan haklarına saygı gereği bu bölümler gözde olmaya başlamıştır. Dolayısıyla akademi bünyesinde adli bilimler ile uğraşan bir öğretim üyesi olan üniversiteler bu bölümleri oluşturarak eğitim vermeye başlamışlardır.
Adli belge inceleme uzmanı raporunu oluştururken raporu talep eden kişi ya da kuruma bulgularını adeta resim eder gibi tüm detayları ve gerçekliği ile ortaya koyması gerekmektedir. Bunu yaparken de günümüz fotoğraflama yöntemlerini kullanıp rapora tespit etmiş olduğu tüm bulguları her kuşkudan uzak olacak şekilde koyması gerekmektedir.
İmza incelemesi yapılırken karşılaştırma ve kıyaslama yöntemleri kullanılmaktadır. Hem yazı incelemesinde hem de imza incelemesinde aktif kullanılan herhangi bir inceleme cihazı yoktur. Halk arasında dolaşan “çizgiden kalp atışı, nabız atışının tespiti yapılıp kişiyi buluyorlar” ya da “çizgiden kim çizmiş kişi bulunuyor” gibi bir inceleme yoktur.
Grafoloji ve sahtecilik uzmanı adli makamlara intikal etmiş veya üzerinde hukuki anlaşmazlık olan belge üzerindeki yazı ve imzayı inceleyip sorulan kişiyle aidiyetlik bağı kuran kişidir. Adli belge inceleme uzmanı yazı incelemesi ve imza incelemesi yanında, bir belgenin sahte olup olmadığının tespitini, belge üzerinde yapılmış tahrifatın tespitini, makine ile yazılmış bir belgenin hangi tür makinadan elde edilmiş olduğu ve şüpheli makinalar arasından aidiyetlik tespiti de yapar.
Türkiye’de dört yıllık lisans seviyesinde eğitim veren ilk adli bilimler bölümü özel üniversite altında kurulmuş ve ilk mezunlarını hatta vermiştir. Devlet üniversitesi olarak şu an itibarıyla Kütahya’da bulunan devlet üniversitesi altında kurulmuş ve ilk öğrencilerini alarak eğitim hayatına devam etmektedir. Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler adli bilimler uzmanı olarak mezun olmaktadırlar.
El yazısı incelemesi laboratuvar ortamında makraskop kullanılarak yapılması gereken bir incelemedir. Söz konusu incelemeyi ise laboratuvar ortamında eğitim almış en az 5 yıl gerçek adli vakaları çözüme kavuşturmuş uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca adli belge inceleme uzmanlığını kriminal laboratuvarlardan almış uzmanlar tarafından yapılması hata payını en düşük sevide tutacaktır.
İmza incelemesi ne demektir sorusunun cevabıyla blog yazıma başlayacağım. İmza incelemesi bir belge üzerinde atılı bulunan imzanın gerçek olup olmadığı, gerçek ise adına atılı bulunan kişi tarafından atılıp atılmadığını ortaya koyan kriminalistik bir incelemedir. Bir imzanın gerçek olup olmadığı demek; atılı imzanın ıslak imza mı? Yoksa kopyalama yoluyla oluşturulmuş bir imza olup olmadığıyla ilgili bir incelemedir.
Sahtecilik incelemesi bir belgenin orijinal olup olmadığı diğer bir ifadeyle gerçek olup olmadığı yönünden yapılan incelemeleri kapsamaktadır. Örnek vererek açıklamak gerekirse sahteliğinden şüphe edilen sürücü belgesinin orijinal olup olmadığının incelenmesi sahtecilik incelemesi kapsamında yapılmaktadır. Bu tür incelemede orijinal olduğu bilinen gerçek belge ile güvenlik unsurları ve baskı teknikleri yönünden karşılaştırmalı inceleme yapılarak sonuca gidilir.
İmza incelemesi yapacak olan bilirkişi tanımı net bir şekilde ve Bilirkişilik Kanununda (2/b madde) yapılmıştır. Söz konusu kanunun yanında hangi durumlarda bilirkişiye başvurulacak konularına ise Ceza Muhakemeleri Kanunu (63. Madde), Hukuk Muhakemeleri Kanunu (266. Madde) yer vermiştir.
Taklit edilen imza hangi yöntemle yapılırsa yapılsın imza incelemesi esnasında uzman o imzanın takliden atılmış olduğunu ortaya koyması gereken bulgular bulması gerekmektedir. Peki bu bulgular nelerdir? Bu bulguların başında monotonluk gelmektedir. Monotonluktan sonra hatlarda kopmalar, titreklik ve durağanlık gibi kati bulgular olmalıdır.
Resmi belgede sahtecilik suçunun detayları yazılı olan TCK 204 ise özel hükümlerin bulunduğu ikinci kitapta yer almaktadır. İkinci kitap kendi içinde dört kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda uluslararası suçlar, ikinci kısımda kişilere karşı suçlar, üçüncü kısımda topluma karşı suçlar, dördüncü kısımda ise Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler yer almaktadır.
Adli tıp yazı incelemesi denilince aklımıza gelmesi gereken en temel soru el yazısı incelemesi nasıl yapılır sorusu olmalıdır. El yazısı incelemesi imza incelemesi gibi temelde kıyaslama ve karşılaştırma metodolojisine dayanmaktadır. Bu inceleme türünde yapılan işlem çok genel ifadeyle şu şekilde özetlenebilir. Tetkik ve mukayese yazıdaki her bir harf ve rakam kendi içinde tersim yönünden mukayeseli bir şekilde incelenir. Birçok blog yazısında, bilirkişi raporunda veya özel mütalaa raporunda el yazısı incelemesinde tersim ifadesi kullanılmaktadır.
İmza incelemesi nasıl nerede yapılır sorusunu merak edenler için bu blog yazısını oluşturdum. Merak edilen imza incelemesi nasıl nerede yapılır sorusu kendi içinde iki farklı soruyu barındırmaktadır. Bunlardan birincisi imza incelemesi nasıl yapılır? Diğeri ise imza incelemesi nerede yapılır? Ayrıca, zaman zaman şu soruda sorulmakta imza incelemesi kaç gün sürer? Sizlere İmza incelemesi nasıl nerede yapılır ve diğer merak edilen sorulara ayrı ayrı cevap vermeye çalışacağım.
Bir senet üzerinde temelde iki yöntemle sahtecilik yapılabilir. Bunlardan birincisi senet sizin adınıza tamamen sahte olarak düzenlenebilir. Bu yöntemde senedin kendisi dahil olmak üzere üzerindeki imzaya kadar sahtedir. bu tür sahtecilikler imza incelemesi ve tahrifat incelemesi yapılarak tespit edilebilmektedir.
Gerçek bir belgeden faydalanılarak söz konusu belgenin kopyalama yoluyla sahtesini yapmaktır. Burada aslında kopyalama yoluyla elde edilen belge külliyen yani bütünüyle sahte olarak üretilmiştir. Bu sahtecilikte en çok kullanılan yöntem ise sahtesi yapılacak belgenin renkli kopyasını almak ile yapılmaktadır. Bir belgenin külliyen sahte oluşturulup oluşturulmadığı makraskop altında yapılacak detay inceleme neticesinde elde edilecek bulguların değerlendirilmesi ile anlaşılabilmektedir.
Normal yaşamda birçok insan yazı dediğimiz unsuru el adı verilen organı ile yazmaktadır. Ancak, çok az sayıda olsa da doğuştan ya da sonradan bir kaza ile elini kaybetmiş dezavantajlı bir kesim yazı işlemini maalesef farklı farklı sebeplerden dolayı eli ile değil vücudunun farklı organları ile yazmaktadır. Örneğin doğuştan eli olmayan bir kişi dirseği yardımıyla yazı yazmaktadır. Kolu olmayan bir kişi ayak parmakları yardımıyla yazı yazmaktadır.
Yazı incelemesi adli bilimlerde kullanılan en eski tekniklerden biridir. El yazısının incelemesi ilk defa 1894 yıllında Yüzbaşı Alfred Dreyfus’un casuslukla suçlanması neticesinde Fransa’da yargılandığı dava ile gündeme gelmiştir. Söz konusu olay özetle Paris’te bulunan Alman Büyükelçiliğinde Fransız gizli servisi adına çalışan bir kadının çöp sepetinde bulduğu bir imzasız yazıyı merkeze göndermesi ile vaka başlamıştır.
İmza incelemesi yapacak kişi sadece imza incelemesi yapmaz bunun yanında el yazısı incelemesi, sahtecilik incelemesi, tahrifat incelemesi, makine yazısı incelemesi, kağıt incelemesi, fiziksel olarak mürekkep incelemesi, banknot incelemesi, mühür-kaşe izi incelemesi ve aldatma kabiliyeti incelemesidir yapması gerekmektedir. Çünkü bu inceleme alanlarının her biri bir belge üzerinde bulunabilecek unsurlardır. Bu alanlarda da inceleme yapabilmesi gerekebilir.
Tahrifat bir belge üzerinde yetkili kişiler dışında bir menfaat temin etmek için yapılan harici işlemlere denilmektedir. Örneğin çek sahteciliğinde iki kişi arasında düzenlenen çekte taraflardan biri veya ciranta sahibi kişinin çekin miktarı üzerinde değişiklik yapması. Burada yapılan işlem haksız bir kazanç amacıyla yapılmakta ve haksız bir menfaat veya gelir elde etmektedir.
Mahkemeler, hâkimlikler ve savcılıklar ile Adli Tıp Kurumun uygun gördüğü alanlarda kamu kurum ve kuruluşları tarafından gönderilen adli tıpla ilgili konularda bilimsel ve teknik görüş bildirmek üzere görev tanımı yapılmış bir kurumdur. İmza incelemesi Adli Tıp İhtisas Dairelerinden Fizik Daire Başkanlığı bünyesinde yapılmaktadır.
Adli belge inceleme uzmanı görev alanına giren konular kapsamında yapacağı incelemelerle adli makamlara intikal etmiş veya üzerinde ihtilaf olan belgeler üzerindeki yazıları, imzaları, mühürleri, kaşeleri inceleyerek orijinal olup olmadıklarını bilimsel metot ve yöntemlerle hiçbir kuşkuya yer kalmayacak şekilde ortaya koyar ve vereceği sonuçla adaletin doğru tecelli etmesini sağlar.
İmza incelemesinde kullanılan samimi mukayese yazı ve imza örnekleri kişinin daha önceki bir zaman diliminde kamu kurum ve kuruluşlarına bir işlem için vermiş olduğu yazı ve imzalarından oluşan belgelerdir. Bu tür belgelerin başında noter belgeleri, sandık seçmen listeleri, dilekçeler, banka dekontları gelmektedir.
Kriminalistik uzman olarak bizler belge üzerindeki yazıya bakarak, o yazıyı yazanın cinsiyeti, yaşı, kilosu, psikolojik durumu, hastalık geçmişi, sosyal statüsü gibi bilgilere ulaşıp cevap vermemiz mümkün değildir. Bir kişinin el yazısından neler tespit edilir sorusunu merak edenler için net olarak diyebileceğimiz şey sadece yazıyı yazanın tespiti yapılır diyebiliriz.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır. Şayet imza ıslak imza ise o zaman detay incelemeye devam edilir.
Adli belge inceleme kursu Global Kriminal tarafından üç aşamada verilmektedir. Birinci olarak bu kursu talep eden kursiyerlere yaklaşık 5 (beş) saat sürecek offline eğitim verilecektir. İkinci olarak offline eğitimi tamamlayan kursiyerlere yaklaşık 2 (İki) saat sürecek “zoom” üzerinden yapılacak canlı yayınla offline eğitimle akıllarına takılan sorular cevaplandırılacaktır. Son olarak tüm kursiyerler bu en az 5 en fazla 10 kişilik gruplar halinde uygulamalı yüz yüze eğitime davet edilecektir.
Kriminal inceleme tüm bilim dallarından faydalanarak çalışır. Bu bilim dallarının başında fizik ve kimya gelmektedir. Sadece bunlarla yetinmez aklımıza gelen diğer tüm bilim dalları ile yakın temas halinde olup o bilim dallarının kullanmış oldukları yöntem ve analizleri suçun nasıl işlendiğini ortaya çıkartmak için kullanır.
Günlük yaşantımızda merkeze yerleşmiş olan imza ile ilgili olarak maalesef imzanın nasıl atılması gerektiği hususunda kanuni düzenleme yer almamaktadır. Bu durum da kişilerin kendilerine has bir takım çizgisel hareketlerden faydalanarak imza oluşturmasına sebep olmuştur. Aslında bu durum imza incelemesi açısından da sıkıntılar oluşturmaktadır.
Şayet günlük yaşamımızda farklı tarzlarda farklı şekillerde imza atma alışkanlığımız varsa aklımıza farklı imza kullanmak suç mu? sorusu gelebilir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK’da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur. Ancak gün içinde farklı yerlere farklı imza atma gibi bir alışkanlığınız varsa hayatınızın bir döneminde imza sahteciliği suçu ile karşı karşıya kaldığında haklılığının ispat noktasında sıkıntılar yaşayabilir.
İmza taklidinin de içinde olduğu belgede sahtecilik suçlarının geneli Türk Ceza Kanunu’nun Dördüncü Bölümünde “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde yar almaktadır. İmza taklit etme suç mu sorusunun cevabını bu maddeler doğrultusunda inceleyerek tespit edeceğiz. Kamu Güvenine karşı suçlar TCK 197 ile 212. Maddeler arasında yer almıştır.
Senette imza incelemesi yapılırken genel olarak imza ile kişi arasında bir aidiyet bağı kurularak imza el ürünü şeklinde bir değerlendirme yapılabileceği gibi imza ile kişi arasında herhangi bir illiyet bağı tespit edilemezse el ürünü değildir şeklinde bir sonuç çıkar. Ancak imza incelemesi esnasında şayet imzanın kişilere atfedilebilecek karakteristik hususiyetleri ihtiva etmeyen basit tarzda imza olması durumunda maalesef senetteki imzanın kime ait olduğunun tespit edilebilmesi mümkün olamamaktadır.
Adli belge inceleme uzmanı nasıl olunur sorusuna cevap vermeden önce adli belge inceleme uzmanlığının dirsek teması halinde olduğu disiplin dallarından bahsetmek istiyorum. Adli belge ister adli makamlara intikal etmiş olsun ister idari bir soruşturmaya konu olsun ya da taraflardan birinin üzerinde şüphe duyduğu her yazılı belge adli belge inceleme uzmanlığın konusunu oluşturur.
İmza incelemesinde nelere bakılır? sorusuna adli bilimler laboratuvarlarında imza incelemesi yapılırken takip edilen yol ve yöntemlerden bahsederek bu soruya cevap vermiş olacağım. İmza incelemesi kendi içinde bir disiplini içeren, inceleyen adli belge inceleme uzmanını doğru sonuca götürecek prosedürleri içeren bir bilim dalıdır.
Belge kelimesi Arapça kökenli olup, kendi dilimizde evrak kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumundaki karşılığı ise “bir gerçeğe tanıklık eden yazı, fotoğraf, resim, film vb., vesika, doküman” şeklindedir. Diğer bir ifade ile yazılı kağıt şeklinde de tarif edilebilir. Adli bilimlerde imza ve yazı incelemesinin dayanağı bir belge olmalıdır. Dolayısıyla belge aslı olmadan imza incelemesi yapılabilir mi şeklinde bir soru akla gelmektedir.
Kriminal yazı incelemesi nasıl yapılır, yazı incelemesi laboratuvar ortamında yetkili ve uzmanlık belgesi olan uzmanlar tarafından karşılaştırma ve kıyaslama metodolojisi ile grafolojik ve grafometrik yöntemlerle yapılmalıdır. Söz konusu yöntem el yazı inceleme uzmanlarınca yapılırken yazıyı oluşturan her bir harf ve rakam kendi içinde tersim yöntemleri belirlenerek dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Sonuç olarak kriminal yazı incelemesi nasıl yapılır sorusuna cevap verilmiş olunur.
Grafoloji incelemesi adli bilimler laboratuvarlarında grafoloji ve sahtecilik uzmanlarınca incelenip bilimsel veriler doğrultusunda aidiyetlik tespitinin yapılmasıdır. Yapılan bu çalışmalar sadece yazanı belli olmayan yazıları yazması muhtemel kişiler arasından tespit edilmesi ile ilgili bir çalışmadır. Bunun dışında yazıya bakarak cinsiyet, yaş, hastalık veya karakter analizi yapılmamaktadır.
Adli bilimler imza karakteri yapan bir bilim dalı değildir. Adli bilimlerde imza incelemesinde sadece şüpheli bir imza ile o imzayı atması muhtemel kişiler arasında kıyaslama yöntemiyle aidiyetlik tespiti yapan bir inceleme dalıdır. Bu incelemesinde ise tün dünyada kabul görmüş kıyaslama yöntemini kullanmaktadır. İmza inceleme hizmetimiz için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ticari ilişkilerimizden tutun, medeni yaşamımıza kadar iç içe olduğumuz imza birçok insanın yaşam merkezinde yer almaktadır. Hayatımızın her noktasında önem arz eden imza ile birçok bilgiyi onaylar veya attığımız imza ile borç altına gireriz. Aksi ispatlanmadığı müddetçe de adımıza atılan orijinal veya sahte olduğunu düşündüğümüz imzalardan sorumluyuz. Sahte olduğunu düşündüğümüz imzaların gerçekliğini veya imzanın sahteliğini ise imza incelemesi ile ortaya koyabiliriz.
Formu Doldurup Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.